mandag 28. oktober 2013

Sen oktober


Og se hva som blomstrer!
Dette er fint å huskt til neste år. (Smil)
Og så må jeg prøve å huske å få disse frøene i jorden litt tidligere - allyssum blomstret først da jeg måtte ta dem bort. De ble omplassert til blomkarse ice age, som hverken blomstret særlig rikelig eller, til tross for navnet, tålte å fryse. Ikke veldig overraskende, kanskje? Men, jeg ser at blomkarse helst skal stå for seg selv, så jeg kan tømme krukken etter første frostnatt.


Litt om å ha sommerblomster i bed:
Jeg vet at noen mener sommerblomster bare hører hjemme i krukker.
Fordelen med krukker er bl a at du kan gi blomstene akkurat det de trenger av jord og vann og næring.
Men de kan ha sin funksjon på marken også, og når du anlegger en ny hage er de gull verdt:

Har du gravd opp et stykke jord og planlegger å sette stauder der, sett sommerblomster den første sesongen. Da ser du lett hva som kommer opp av ugress, og kan luke det. Dette forutsetter at du sår sommerblomstene inne til forspiring, og setter små planter i bedet. Jeg har latt meg friste til å så blomsterblandinger noen ganger (lærer ikke så fort...)og da ser du ikke hva som er ugress før det blomstrer.

Visste du at sommerblomster kan forbedre jorden? Erteblomster er gode jordforbedrere, med røtter som løsner jorden og tilfører nitrogen.
Men samtidig, de bør ikke stå på samme sted år etter år, har jeg lært nå, for det blir jordtretthet og erteblomstene trives ikke og blir mer utsatt for sykdom. Det er jo veldig trist, for ellers tror jeg det hadde blitt en hekk her!

Har du plantet til bedet med stauder, kan sommerblomster brukes til å fylle ut 'hullene' i bedet mens staudene vokser seg store og sterke. Forhandlerne anbefaler helst at du kjøper mange stsuder og planter tett - da blir det jo pent med en gang, men så må du ta vekk og evt flytte stauder etter et år eller tre. Du kan plante de ekstra studene i et nytt bed, eller gi vekk til naboen! (Her har vi halvøkologisk hagebruk, så 'slit og sleng' er et skjellsord.) 

Her blir det noen sommerblomstbed etterhvert som vi graver.
Det er greit å se litt hvordan lys og vind påvirker før vi planter 'endelig', og så slipper vi å bruke en formue på å kjøpe stauder.
Brukte gavekort i sommer, plantene var på salg og fylte godt opp bak i bilen. 
Men monnet lite i bedet!
Stauder kan man dele, få av mor eller snille venninner, og man kan så selv! 
Mer om det en annen gang.

3 kommentarer:

  1. Hei
    Eg følgjer spent med på hageprosjektet:) Skulle gjerne hatt litt råd om kva plantar som passar saman. Har mange stauder som likar skugge, m.a. ulike typar Hosta. Dei er blitt altfor store så til våren må dei delast med hard hand, er du interesset...?

    SvarSlett
  2. Absolutt!
    Kan gjerne komme med råd om samplantinger, men lover ikke at de er gode...

    SvarSlett
  3. Veldig hyggelig at du følger med på hageprosjektet vårt, forresten!

    SvarSlett